Velo
 

Respect en veiligheid

Respect en veiligheid

Het is belangrijk dat alle leden van VELO respectvol worden benaderd en in een veilige omgeving kunnen sporten. Een omgeving waar (jeugd)leden niet worden gepest en waar geen seksueel getinte opmerkingen, en zeker geen zwaardere seksuele intimidatie, plaatsvindt.

Respect en veiligheid zijn kenmerken die in het DNA van een gezonde vereniging horen te zitten. Alle leidinggevenden, trainers, leiders en bestuurders, samen met alle vrijwilligers die op andere plekken in onze organisatie actief zijn, moeten zich bewust zijn van de verantwoordelijkheid die hoort bij het werken met jeugdleden. We hebben er vertrouwen in dat onze vrijwilligers dat ook zijn.

Uiteraard kan geen garantie worden gegeven dat, in een omnivereniging met ruim 3.000 leden, er op dit vlak nooit iets voorvalt. Als voorzorgsmaatregelen zijn de individuele sportverenigingen gestart met het vragen van een Verklaring Omtrent Gedrag, een zogenaamde VOG-verklaring. VELO-Ryu Ha heeft dit enkele jaren geleden al doorgevoerd. Ook de andere sportverenigingen hebben dit inmiddels voortvarend opgepakt. 

Vijf jaar geleden zijn we ook gestart met zogenaamde vertrouwenscontactpersonen, afgekort tot VCP. Joke Gales en Martin Wolf waren bereid om deze rol en functie op te pakken. Joke is betrokken bij VELO-Volleybal en Martin is voorzitter geweest van VELO-Ryu Ha, waar een drietal krijgskunsten kunnen worden beoefend. Joke en Martin hebben zich laten scholen via het NOC/NSF. Ze hebben een goed overzicht van en inzicht gekregen in de wijze waarop met eventuele meldingen van incidenten moet worden omgegaan. Het spreekt voor zich dat geheimhouding daarbij gegarandeerd is. Via de mail zijn ze te bereiken op het adres vcp@velo.nl.

De afgelopen twee jaar zijn er vier meldingen geweest. Bij de meldingen was sprake van een situatie waarbij de betrokken jeugdleden het niet naar hun zin hadden in het team waar ze hun sport beoefenden en zich ongemakkelijk gingen voelen. Het zijn dan wel geen grote zaken, maar we vinden iedere melding er een teveel en proberen dat dan ook te voorkomen.

Mocht er zich op dit vlak iets voordoen, dan roepen we u op om dit te melden bij Joke en/of Martin (vcp@velo.nl). Alleen met elkaar kunnen we er voor zorgen dat VELO een vereniging is waar respect en veiligheid gewaarborgd blijven.

Gerard van Meurs
voorzitter.omni@velo.nlLID WORDEN

Spreekt VELO Badminton je aan?
Je kunt het hele jaar door lid worden!